Speranța. Episodul 3. Fair-play inegalabil

Revin astăzi cu serialul ”Speranța” – un ciclu de materiale despre istoria echipei Speranța Nisporeni. Deși am mai scris despre perioada anilor 90, în episodul 3 vin cu noi amănunte despre prima ediție a campionatului national.

Așadar, pe 15 martie 1992, Speranța a jucat primul meci oficial în campionatul Moldovei. Și încă ce meci! Pe principala arenă sportivă din țară, Stadionul Republican din Chișinău, în prezența a circa 2000 de spectatori, echipa din Nisporeni a întâlnit clubul fanion al Basarabiei - Zimbru.

Arbitrul partidei a fost Valentin Garștea din Drochia. Iar meciul s-a încheiat cu victoria gazdelor, scor 2-0.

Iată cine a jucat în meciul istoric – primul meci din campionatul Moldovei independente:
Grigore Crijanovschi - Ghenadie Boldurescu, Serghei Balan, Victor Cîrlig, Iurie Ciorici, Serghei Macari, Mihail Arteni, Oleg Scutelnic, Octavian Postoronca (25, Victor Coșciug), Vladimir Șohirev, Gheorghe Pirciu.

Primul cartonaș galben l-a încasat Serghei Balan. Primul gol în poarta nisporenenilor l-a marcat Serghei Cleșcenco în minutul 38. În min.80 Iurie Mitirev a stabilit scorul final, 2-0.

În etapa a doua Speranța a înscris primul gol în Superligă (denumirea oficială a Diviziei Naționale în anul 1992). La 22 martie, în fața a 1000 de microbiști, pe stadionul din Nisporeni, Speranța a trecut de Constructorul Leova cu 4-0.

În min.14 Gheorghe Pirciu a înscris primul gol al nisporenenilor în campionatele nationale. Tot el a dus scorul la 2-0, reușind prima dublă din istoria echipei. În repriza secundă Coșciug și Șohirev au stabilit scorul final.

Prima remiză din campionatele Moldovei Speranța a înregistrat-o în etapa a IV-a, la 5 aprilie 1992, la Nisporeni. Speranța a primit replica clubului studențesc Amocom din capitală, iar meciul s-a încheiat cu scorul de 0-0.

Și acum atenție! Primul penalty marcat în poarta formației din Nisporeni s-a produs la 12 aprilie 1992, pe stadionul Republican. Autorul golului - Petru Efros, actualul președinte al clubului! În min.25 Petru Efros a trimis balonul în poarta lui Alexei Tătaru de la punctul cu var, în partida Constructorul Chișinău – Speranța Nisporeni, scor 4-1.

La 6 mai 1992, pe stadionul fabricii de zahăr din Fălești, Victor Cîrlig a marcat primul pocker din istoria formatiei. Cele 4 goluri au fost înscrise în 50 de minute de joc. (rezultatul meciului 4-1).

Primul penalty pentru Speranța l-a acordat arbitrul Ghenadie Crasnoșan, la 7 iunie 1992, în disputa cu Tiligul Tiraspol. În min.50 Victor Cîrlig a egalat scorul pe tabela de marcaj, 1-1, rezultat cu care s-a și terminat meciul. Dar… cel mai important episode pentru istoria clubului avea să se producă în minutul 90, când Speranța ar fi putut obține toate cele 3 puncte. Arbitrul Crasnoșan a mai acordat o lovitură de la 11 metri pentru gazde, însă Victor Cîrlig a trimis mingea intenționat în brațele portarului tiraspolean Alexei Orlov. Și asta pentru că golgheterul din Nisporeni a considerat că penaltyul a fost acordat eronat… Acesta este unicul caz de fair-play de acest gen înregistrat în campionatele naționale până în ziua de azi...


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune