Istoria echipei Speranța Nisporeni. Anii 90

Speranța Nisporeni este una din echipele cu tradiții din fotbalul moldovenesc. Voi publica un șir de materiale despre istoria acestei echipe. Astăzi încep cu anii 90 și primii pași în fotbalul moldovenesc de după independență.


Clubul de fotbal Speranța Nisporeni este înregistrat oficial la nou formata Federație Moldovenească de Fotbal în toamna anului 1991.
Imediat după proclamarea independenței Republicii Moldova, care a avut loc la 27 august 1991, FMF a început pregătirile pentru organizarea primului campionat independent al țării. Astfel, la prima ediție a campionatului, care a primit titulatura de Superligă, s-au înregistrat 12 echipe, printre care și Speranța Nisporeni.  

Primul campionat național de fotbal, Superliga, s-a disputat timp de 4 luni, în primăvara-vara anului 1992 (14 martie – 23 iunie). Iar prima campionată a devenit echipa Zimbru Chișinău, care a câștigat titlul la ”masa verde”, după ce Tiligul Tiraspol nu s-a prezentat la ultimele meciuri din campionat, inclusiv la meciul ”de aur”, unde i-au fost administrate înfrângeri tehnice.

Speranța Nisporeni s-a clasat pe locul 8, cu 17 puncte la activ, la egalitate de puncte cu Olimpia Bălți, care s-a poziționat pe 9. Speranța a înregistrat 6 victorii, 5 egaluri și 11 înfrângeri, cu un golaveraj de 20-32.

Jucătorul Speranței, Victor Cîrlig a intrat în topul golgheterilor campionatului, cu 8 goluri la activ, tot atâtea cât au înscris și jucătorii echipei Zimbru, Alexandru Spiridon și Iurie Miterev. Iar cei mai buni marcatori au devenit Serghei Alexandrov de la Bugeac Comrat și Oleg Flentea de la Constructorul Chișinău, ambii cu câte 13 goluri.  

Cea mai categorică victorie din primul campionat al Republicii Moldova, Speranța a obținut-o în meciul cu Constructorul Leova, 4-0. Cele mai categorice înfrângeri s-au înregistrat în partidele cu Dinamo-Codru Călărași și Bugeac Comrat, 1-5.

Victor Cîrlig a reșit să marcheze 4 goluri în meciul cu Cristalul Fălești, scor 4-1, din 6 mai 1992. Acesta a fost primul pocker din istoria campionatelor Moldovei.

Portarul echipei Speranța, Grigore Crîjanovschi a respins primul penalti din istoria campionatelor Moldovei. Crîjanovschi a parat lovigtura de la 11 metri executată de Serghei Nani, în meciul cu Zimbru.

Primul gest de fairplay aparține, la fel, unui jucător de la Speranța. În meciul cu Tiligul Tiraspol, Victor Cîrlig a executat lovitura de la 11 metri slab, în brațele portarului, considerând că arbitrul a acordat eronat penalty.

Mihail Arteni, Vladimir Șohirev și Victor Cîrlig au jucat în toate cele 22 de meciuri din campionat.
În prima ediție a campionatului Moldovei Speranța a fost antrenată de cuplul de antrenori Alexandru Mațiura - Tudor Robu.


Campionatul Moldovei la fotbal, ediția 1992-93. Divizia Națională
În ediția a doua a campionatului național, Speranța Nisporeni s-a clasat pe locul 9 din 16 echipe. În 30 de meciuri jucate, Speranța a înregistrat 9 victorii, 10 remize și 11 înfrângeri. Golaveraj: 28-34. Puncte: 28.

Cea mai categorică victorie: 3-0 cu Tricon Cahul
Cea mai severă înfrângere:  1-4 cu Olimpia Bălți

Vladimir Șohirev a intrat în istoria fotbalului moldovenesc ca primul jucător care a marcat câte 2 goluri pe meci pentru 2 echipe diferite: Speranța Nisporeni și Moldova Boroseni.

Campionatul Moldovei la fotbal, ediția 1993-94. Divizia Națională
Al treilea an în elita fotbalului moldovenesc a fost cu ghinion. Speranța Nisporeni a retrogradat în eșalonul secund, după ce a încheiat campionatul pe ultimul loc – 16.
În 30 de meciuri jucate, Speranța a acumulat doar 14 puncte, având un bilanț de 5 victorii, 4 remize și 21 de înfrângeri. Golaveraj: 27-63.

Cea mai categorică victorie: 3-0 cu Sinteza Căușeni
Cea mai severă înfrângere:  1-7 cu Tiligul Tiraspol

Victor Cîrlig, Ghenadie Boldurescu și Dumitru Ghetman au jucat în toate cele 30 de meciuri de campionat.

În ediția de campionat 1994-95 Speranța Nisporeni a evoluat în liga a doua valorică a fotbalului moldovenesc. După un parcurs bun în Divizia A, Speranța s-a clasat pe locul secund și alături de Constructorul-93 Chișinău și Spumante Cricova au promovat în Divizia Națională. Echipa era antrenată atunci de Pavel Ciobanu, actualul președinte al FMF. Ciobanu avea să rămână la timona Speranței și în sezonul următor al Diviziei Naționale (foto)



Campionatul Moldovei la fotbal, ediția 1995-96. Divizia Națională
La a 4-a sa participare în Divizia Națională, Speranța s-a clasat pe locul 11 din 16 echipe.
În 30 de meciuri jucate, Speranța a înregistrat 8 victorii, 7 remize și 15 înfrângeri. Golaveraj: 41-51. Puncte: 31.

Cea mai categorică victorie: 7-0 cu Bugeac Comrat
Cea mai severă înfrângere:  1-6 cu Olimpia Bălți

Campionatul Moldovei la fotbal, ediția 1996-97. Divizia Națională
A 5-a participare în prima divizie valorică a Moldovei i-a adus Speranței cea mai bună clasare din istorie: locul 6 din 16 echipe. În 30 de meciuri jucate, Speranța a înregistrat 11 victorii, 9 remize și 10 înfrângeri. Golaveraj: 34-36. Puncte: 42.

Cele mai categorice victorii: 9-1 cu Attila Ungheni și 8-0 cu Ciuhur Ocnița
Cea mai severă înfrângere: 2-8 cu Zimbru Chișinău

Serghei Covtaniuc de la Speranța a reușit să marcheze 4 goluri în meciul cu Ciuhur Ocnița, 8-0.
Victor Cîrlig a marcat de 3 ori în meciu cu Attila Ungheni, 9-1.

Ghenadie Boldurescu este singurul jucător de la Speranța, care a jucat toate cele 30 de meciuri de campionat.  

Campionatul Moldovei la fotbal, ediția 1997-98. Divizia Națională
Și din nou al 3-lea campionat consecutiv este unul cu ghinion. A 6-a participare în Divizia Națională avea să fie ultima înaintea unei pauze de 17 ani. Speranța Nisporeni s-a clasat pe ultimul loc, 14 și a retrogradat.

În 26 de meciuri jucate, Speranța nu a învins niciodată. A înregistrat 5 remize și 21 înfrângeri. Golaveraj: 9-46. Puncte: 3… Speranța a fost penalizată cu 2 puncte pentru 3 neprezentări a echipei de copii.  

Cea mai severă înfrângere:  0-6 cu Zimbru Chișinău

Speranța a înregistrat în premieră 4 înfrângeri la ”masa verde”: 3 pentru folosirea unui jucător nelegitimat (Nistru Otaci 0-0; Unisport 0-0 și Moldova-Gaz 2-2), iar una – pentru neprezentarea la meci (Unisport Chișinău).

Cele mai multe meciuri în Divizia Națională:
Victor Cârlig - 144
Ghenadie Boldurescu - 132
Iurie Ciorici - 123

În prezent, Iurie Ciorici și Victor Cîrlig sunt stabiliți în Italia, unde au plecat cu 15 ani în urmă. Ghenadie Boldurescu muncește în construcții, la Nisporeni.

P.S. Informație statistică oferită de Asociația de istorie și statistică a fotbalului, Victor Daghi, Valentin Iacovlev și Vlad Ciorici (foto) 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune