Atunci când comparăm coada vacii cu drapelul primăriei. Top

Am văzut azi regulamentul de care se conduce Asociația Presei Sportive la desemnarea (nu pot numi asta ”la alegerea” în condițiile în care cineva pornește din start cu avantaj) celui mai bun sportiv al anului. Îl puteți citi mai jos, după care o să-mi exprim punctul meu de vedere.

REGULAMENT
NOMINALIZAREA “CEL MAI BUN SPORTIV AL ANULUI”
Aprobat la şedinţa Comitetului Executiv al APSM, 30.11.2015
- La această nominalizare pot participa sportivi, cetăţeni ai Republicii Moldova, care reprezintă probele olimpice (categoriile olimpice) la seniori.
- Anchetele se socot valabile doar în cazul cînd sînt completate integral în baza informaţiilor despre performerii anului, oferite de APSM în fișierele atașate.     
- Sportivii cu performanţe pe arena internaţională vor beneficia de coeficiente suplimentare (se vor înmulţi la rezultatele obţinute în urma votării):
10 - I loc, Jocurile Olimpice
9 - II loc, Jocurile Olimpice
8 - III loc, Jocurile Olimpice
7 - I loc, Campionatul Mondial, IV loc, Jocurile Olimpice           
6 - II loc, Campionatul Mondial, V loc, Jocurile Olimpice          
5 - III loc, Campionatul Mondial VI loc, Jocurile Olimpice          
4 - I loc, Campionatul European VII loc, Jocurile Olimpice
3 - II-III loc, Campionatul European; I loc, Jocurile Europene
2 – II-III loc, Jocurile Europene; I-III loc, Grand Prix; I-III loc, Universiada Mondială, I-III loc turneu ATP Challenger
* În cazuri deosebite, sportivii pot beneficia de coeficient suplimentar pentru performanţe notorii, cu excepţia poziţiilor premiante de la JO, CM, CE, JE, Grand Prix şi ATP Challenger. 

Așadar, primul aliniat. Din start sunt excluse probele NEolimpice! Nu știu cine a alcătuit acest regulament, nu vreau să jignesc pe nimeni, dar dacă excluzi așa probe ca boxul profesionist, MMA sau K1, vorbesc de probe la care noi avem sportivi și chiar foarte buni. Ei bine, când ai exclus aceste sporturi deja poți să-ți ștergi fundul cu acest regulament. 

De ce? Pentru că nicio ștangă, niciun coniac-canoe, niciun tir cu arcul sau cu pistolul, pușcă sau praștie nu se compară ca popularitate și ca amploare cu cele 3 numite mai sus NEolimpice. Să mă ierte cei care practică sporturile NEpopulare, dar olimpice. Dar ăsta-i adevărul. O probă olimpică pe care o practică 20 de oameni și la care se uită 12 - cei din delegația oficială. Și altă probă NEolimpică, dar care adună stadioane întregi și alte zeci de milioane la televizor. E o diferență? Eu zic că da.

Și atunci, cum naiba și cărui ”ilustru” i-a venit ideea să înlăture de la acest sontaj sporturile neolimpice? 

Mai departe. ”Coeficiente suplimentare”. Ce fel de coeficiente, bre? Asta e metoda CNO, cu voturi duble, triple, ca la baschet. Și asta doar la un singur vot, al unei persoane! Ca și cum la alegerile prezidențiale votul unui director de uzină s-ar fi socotit cât 3, iar al unui muncitor simplu - doar jumătate. Cu votul unui director ai fi câștigat în fața a 5 muncitori... Aberație? Aberație...

Dalishe-bolishe, cum spune rusul. Locul 1 la campionatul Mondial echivalează cu locul 4 la Jocurile Olimpice, etc. Păi, colegi care ați alcătuit asta (la recomandarea CNO și Minister. Cel puțin așa mi s-a spus), sunt campionate mondiale care se desfășoară în fiecare an, dar sunt care se desfășoară o dată la 4 ani. Iar campionatul Mondial de fotbal este de câteva ori mai popular și mai profitabil decât orice Olimpiadă...

Apropo de fotbal, la desert. Din nou voi apela la comparatie, pentru că, din nou cum spune rusul, все познается в сравнении. Nicio probă de sport NU se compară cu fotbalul. Nu degeaba fotbalul e supranumit REGELE Sporturilor! Niciun loc 5 la Olimpiadă NU se compară cu rolul de căpitan de echipă în grupele Champions League.


Apropo, Alexandru Gațcan este jucătorul care a alergat cel mai mult în faza grupelor Champions League din acest an! Cine știe fotbal înțelege ce înseamnă asta. Ca fapt divers, Messi e pe locul 254 în acest top!

Păi uitați-vă, dragi colegi. Dacă locul 1 la Olimpiadă ia automat 10 puncte, atunci un fotbalist bun de Champions League ar trebui să ia 20. Dar asta ar fi o prostie. Corect este ca presa să desemneze sportivul anului în mod democratic, ca la alegeri obișnuite, fără regulamente stupide. Măcar presa, dacă a mai rămas așa ceva.

P.S. Regret că n-am susținut cu 2 ani în urmă inițiativa lui Sergiu Danilov de a-l vota pe Artur Ioniță cel mai bun sportiv al anului. A fost o greșeală, pe care anul acesta n-am s-o mai repet.

P.P.S. Totodată susțin decizia APSM de a nu-l include pe Serghei Tarnovschi în lista sportivilor care participă la concurs. O suspendare pentru dopaj, indiferent de circumstanțe, rămâne o suspendare pentru dopaj - fenomen inadmisibil în sport.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune